Tagtik

Aangespoelde zeldzame dolfijn leidt tot wonderbaarlijke ontdekkingen

Op 4 juli spoelde een spadetandspitssnuitdolfijn (Mesoplodon traversii), die nog nooit levend was waargenomen, aan op een strand in Otago, Nieuw-Zeeland. Deze ontdekking is van onschatbare waarde voor wetenschappers, die de dolfijn nu eindelijk kunnen bestuderen.



Ter gelegenheid hiervan zei Gabe Davies, hoofd van het Department of Conservation aan de kust van Otago, in een persbericht: "Deze dolfijnen zijn een van de meest onbegrepen grote zoogdiersoorten van de moderne tijd (...) Sinds de jaren 1800 zijn er wereldwijd slechts zes exemplaren gedocumenteerd". 

Van geen enkel ander zoogdier is zo weinig geweten dan van dit lid van de familie van spitssnuitdolfijnen.

Het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Natuurbehoud verklaarde op zijn beurt dat deze vondst “recent genoeg was om de eerste mogelijkheid te bieden om een spadetandspitssnuitdolfijn te ontleden”. 

Er werden analyses uitgevoerd op de overblijfselen van dit walvisachtige dier, dat relatief onbekend is bij het grote publiek.

Rudimentaire tanden

Op 13 december onthulden wetenschappers dat de bovenkaak van de walvis kleine rudimentaire tanden bevatte. Zoals het tijdschrift GEO aangeeft, zijn “rudimentaire structuren de overblijfselen van organen of structuren die ooit functioneel waren bij de voorouders van een soort, maar die hun oorspronkelijke functie hebben verloren”. 



Een ontdekking die volgens marien wetenschappelijk adviseur Anton van Helden veel zegt over de evolutie van deze soort. “Het is bijzonder om dit te zien en het is nog steeds iets waar we geen idee van hadden”. 



9 magen!

En daar laten we het niet bij, want het zeedier, dat werd gevonden op een strand in Nieuw-Zeeland, had 9 magen (die kunnen variëren afhankelijk van de soort). Anton van Helden vertelt: “In sommige van deze magen vonden we inktvisbekjes en lenzen van inktvisogen, wat parasitaire wormen en misschien andere delen van organismen waar we niet helemaal zeker van zijn”. 



Hoewel de doodsoorzaak van de spitssnuitdolfijn nog niet is vastgesteld, hebben wetenschappers kneuzingen op de nek en kop van het dier waargenomen, wat mogelijk duidt op een trauma. 

(Fausto with AsD/Source: Demotivateur, GEO/Illustration picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren